WKR

Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek

Werkgevers laten wederom bijna een half miljard van het werkkostenbudget (WKR) 2016 liggen

Fiscale voordelen werkkostenregeling voor werknemer én werkgever onvoldoende benut

Heerenveen, 21 september 2016

Uit de tweede editie van het Nationaal Werkkostenregeling (WKR) Onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectmeting in opdracht van FiscFree® te Heerenveen, blijkt dat werkgevers in Nederland verwachten dat bijna een half miljard van het werkkostenbudget onbenut wordt gelaten in 2016. Dit bedrag is overigens gelijk aan het bedrag uit de eerste editie van het onderzoek uit 2015.

Top 3 redenen in 2016 voor het niet volledig benutten van het WKR budget:

1) Het is geen doel op zich om het hele budget op te maken (62%)
2) Werkgevers hebben te weinig vergoedingen en verstrekkingen om aan te bieden (32%)
3) Werkgevers zijn nog steeds bang om het budget te overschrijden (26%)

Het gevolg van het niet of niet helemaal benutten van het werkkostenbudget is dat deze werkgevers werknemers onthouden van fiscale voordelen. Bovendien profiteren deze werkgevers niet optimaal van een mogelijke besparing op sociale lasten.

Denkfout
“Wij merken dat er nog steeds veel werkgevers zijn die denken dat het niet besteden van het WKR-budget nog altijd de goedkoopste optie is”, aldus Bob Dijksma, directeur van FiscFree®. “Niets is minder waar! Werkgevers die de WKR wél goed benutten, bieden hun werknemers leuke en interessante extra’s aan, zoals bijvoorbeeld een fiets, een pc of een fitnessabonnement met belastingvoordeel. Deze aankoop wordt verrekend met brutoloonbestanddelen van deze werknemers, waardoor het de werkgever niets kost (budgetneutraal). Bovendien realiseert de werkgever óók nog eens een besparing op z’n sociale lasten (zo’n 18%), omdat hij uiteindelijk minder salaris uitbetaalt.
Werkgevers, die de mogelijkheden van de WKR onvoldoende benutten, zien niet goed in dat door het volledig benutten van het WKR budget daadwerkelijk geld wordt bespaard. Het optimaal benutten van het werkkostenbudget levert niet alleen blije en betrokken medewerkers, maar ook nog eens een forse besparing op!”

Meer informatie over de resultaten van dit onderzoek vindt u via deze link.
___________________________________________________________________
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bob Dijksma, directeur FiscFree ®,
0513 – 43 30 53 of per e-mail: bob.dijksma@nfp.nl

Over FiscFree®
Wij zijn al 20 jaar de nummer één voor leuke interessante extra’s met belastingvoordeel voor werknemers. Werkgevers besteden o.a. hun fiets- en fitnessregelingen aan ons uit. Zij doen dit via FiscFree®; een speciaal voor de WKR ontworpen online dienstverlening. Werkgevers beheren en controleren de WKR budgetten in FiscFree® en medewerkers bestellen in FiscFree®. FiscFree® ontzorgt werkgevers op alle fronten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan communicatie richting medewerkers, fiscale aspecten en advisering over het maximaal benutten van de vrije ruimte.
FiscFree® is de logische opvolger van Nationale Fiets Projecten na de komst van de werkkostenregeling. Meer info: www.fiscfree.nl.

Over Effectmeting
Effectmeting is een no-nonsense onderzoeksbureau en is specialist in het uitvoeren van tevredenheids-, imago en naamsbekendheidsonderzoeken. De projecten van Effectmeting zijn gericht op loyaliteit en tevredenheid, imago en positionering, verdieping van relaties en de verrijking van profielen. Meer info: www.effectmeting.nl.