Het Nationaal Trouwonderzoek 2015 van Toptrouwlocaties.nl, uitgevoerd door onderzoeksbureau Effectmeting, is deze week in boekvorm en online verschenen. Het onderzoek staat vol verrassende, openhartige en nuttige reacties van 901 bruidsparen die in 2014 in het huwelijk stapten. De bruidsparen werd onder andere gevraagd naar verbeterpunten voor trouwlocaties, de stressfactoren, de beste en meest gênante herinneringen aan hun trouwdag en gouden tips voor nieuwe bruidsparen. Toptrouwlocaties.nl brengt zo ieder jaar de bestedingen, wensen, eisen en het gedrag van bruidsparen ten opzichte van trouwlocaties en -leveranciers in kaart. Met de resultaten van dit onderzoek heeft de branche waardevolle informatie in handen om de (toekomstige) bruidsparen nog beter van dienst te kunnen zijn en daarmee de trouwmarkt naar een hoger niveau te tillen. Ook voor bruidsparen biedt het onderzoek interessante inzichten voor de organisatie van hun grote dag.

“Met de resultaten van dit onderzoek heeft de branche waardevolle informatie in handen om de (toekomstige) bruidsparen nog beter van dienst te kunnen zijn.”
Nationaal-Trouwonderzoek-2015

Interessante resultaten
Het onderzoek leverde weer een heleboel interessante resultaten op. Zo blijkt dat geld het meest populaire huwelijksgeschenk is: van de bruidsparen heeft maar liefst 98 procent geld gekregen als cadeau. Dat geld kwam de kersverse echtelieden goed van pas: het gemiddelde huwelijk inclusief huwelijksreis kost € 15.209,-. De drie duurste elementen zijn: trouwlocatie, inclusief catering en decoratie (€ 6.287,-), huwelijksreis (€ 3.284,-) en trouwjurk (€ 1.542,-). Uit het onderzoek blijkt ook dat een ruime meerderheid (58 procent) meer uitgaf aan de trouwdag dan van tevoren gepland. Maar liefst 46 procent van de bruidsparen heeft het geld dat ze cadeau kregen dan ook nog tijdens de huwelijksnacht geteld. Een even grote groep gebruikte het geld om de huwelijksdag mee te betalen.

Twee op de drie bruidsparen (65 procent) ondervindt stress in de voorbereiding op de huwelijksdag. De genodigdenlijst (23 procent), de planning van de dag zelf (20 procent) en geld (18 procent) waren de voornaamste stressfactoren. Maar ook het op tijd halen van het streefgewicht om in de bruidsjurk te passen en het vinden van de perfecte trouwlocatie zorgden voor de nodige hoofdpijn.

Het doel van dit jaarlijkse onderzoek is de trouwmarkt inzichtelijker en transparanter te maken en de professionaliteit van de branche naar een hoger niveau te tillen.

Het gehele onderzoek is hier gratis te lezen.